Hvad er den perfekte studentergave? Dette kan du give den kommende student

Den dag man får sin studenterhue er en dag de færreste studenter nogensinde glemmer. Derfor er det dejligt, hvis man huskes for sin gode studentergave. Men hvad skal man give? Vi giver først lidt gode råd til den kommende student, og derefter kan du finde inspiration til gode studentergaver.

Studerende arbejder ved bord

Tillykke med huen – et par gode råd til studenten

Det er måske ikke mere end et par dages tid siden – eller måske bare nogle få timer siden – at du trådte ud af eksamenslokalet på din uddannelsesinstitution for allersidste gang. Den sidste eksamenskarakter er blevet afgivet, og uanset hvilket tal du kan skrive på det endelige karakterbevis som det sidste, er én ting sikkert og vist: Du kan nu officielt kalde dig for nyudklækket student. Du kan med god samvittighed og stolthed tage den eftertragtede og længeventede studenterhue på hovedet og markere over for hele verden, og at du endelig er færdig med din lange uddannelse og er klar til alt det, der ligger foran dig i fremtiden.

Du har klaret den. Du er kommet godt over på den anden side af eksamensstress og hårdt slid. Du er ikke længere bundet af læseplaner, forpligtelser og opgaver. Du er med andre ord 100 % fri. Og for netop dét vil vi gerne starte med at sige Stort tillykke!

Nu ligger verden foran dine fødder, og der er nye udfordringer, oplevelser og erfaringer, der skal indhentes til dit livs personlige CV. Men inden da, og inden det hele går op i fremtidsplaner, videreuddannelse, arbejde og lignende, skal du altså lige huske én vigtig ting: Du skal have (god) tid til at fejre din flotte præstation og den veloverståede uddannelse!

Studentertiden er en fantastisk og unik tid, der aldrig kommer igen, og derfor er det altafgørende, at du hviler i den, nyder den og får det maksimale ud af den. Du er stadig ung og har hele livet foran dig til at tænke i fremtidsplaner. Men lige nu og her er din vigtigste opgave at fejre studenterhuen og den lykkelige tid – sammen med dine kammerater og familie.

Men hvordan fejrer man egentlig at blive student, så man får det maksimale ud af studentertiden? Ja, det er der selvsagt ikke noget endegyldigt facit på – heldigvis. Det er dybt individuelt, og man skal fejre tiden nøjagtig, som det passer en selv bedst. Men ikke desto mindre er der en række faste traditioner og typiske ”konventioner” forbundet med studentertiden, som du bør være opmærksom på, inden du popper champagnen og kaster dig ud i fejringrusen med fest og studentergaver.

Brug studenterhuen – efter netop dit hoved

Og lad os lige starte med at vende tilbage til den førnævnte studenterhue. For netop studenterhuen er ekstremt vigtig for de fleste studenter (og ikke mindst deres forældre og familie), da den udgør det centrale symbol på og officielle bevis på, at du rent faktisk har klaret den og er blevet færdiguddannet.  Det er populært sagt en identitetsmarkør, der til offentligt skue udtrykker, hvor du er lige nu og her i dit liv. Netop derfor skal du heller ikke blive overrasket eller chokeret over, at helt fremmede personer på din vej henvender sig direkte til dig med en velment og anerkendende lykønskning igennem din studentertid.

Studenterhuen er forbundet med årelange traditioner, og der er efterhånden blevet skabt et uoverskueligt stort ”regelsæt” for, hvordan du designer huen, og hvad den symbolsk repræsenterer.

Det er vigtigt, at du ikke nødvendigvis lader dig diktere af samtlige regler om og holdninger til, hvordan studenterhuen skal se ud og bruges, men derimod bærer den med glæde og lyst – ligesom du har lyst. Nogle sværger til at gå med den hele tiden, mens andre føler opmærksomheden fra omverdenen lidt ubehagelig. Hvad du vælger, afhænger ultimativt af dit temperament og dit værdisæt.

Få styr på studenterfesten og -kørslen – i god tid

Vi vil gerne slutte denne lille inspirationsguide af med et godt, gammeldags råd, der er godt at tage med sig:

Husk at få styr på studenterfesten og ikke mindst studenterkørslen – i god tid!

Studenterhue

Studenterhuens (u)officielle regler

Lad os lige kort løbe et lille udvalg af de typiske traditioner for huen igennem:

  • Skriv den afsluttende karakter i huen.Rigtig mange skriver den sidste eksamenskarakter i huen som et minde om dagen, hvor de endelig afsluttede uddannelsen. Dette er langt fra et ”must”, og det kan let blive lidt af et konkurrenceræs, hvor man skal måle sig i forhold til andre og sammenligne tal i huerne. Så hvis du ikke føler for det, skal du bare undlade det. Der formodentlig ikke nogen, der vil anfægte eller påpege, at der ikke står et tal i din hue. Og du skal se – der er sikkert også mange andre, som løber rundt med en hue uden tal indeni af den ene eller den anden grund.
  • Vælg den rette kokarde.Du har mulighed for at vælge mellem forskellige symboler til huens kokarde. Umiddelbart vælger langt de fleste de klassiske løsninger såsomkors,merkurstavog HTX-emblem afhængig af uddannelsen. Men i dag er det også muligt at give sin hue et personligt præg ved i stedet at vælge symboler som for eksempel anker, ahornblad, halvmåne, davidsstjerne, a-nøgle, globus eller hjerte efter tros- og studieretning. Og her gælder det igen, at du skal vælge efter din egen mavefornemmelse, smagspræference og overbevisning.
  • Brug ikke studenterhuen, før alle eksaminer er overstået.Er du den overtroiske type? Hvis du er, kan du jo vælge at følge denne regel – eller lade være.
  • De utallige (u)officielle regler for studenterhuen.Med huen følger et væld af mere eller mindre officielle regler for, hvad du skal gøre med din hue under studentertiden. Vi vil ikke trætte dig med samtlige regler, men det drejer sig blandt andet om følgende:
    • Hilsner eller autografer skrevet i huen fra vennerne.
    • Lad kammeraterne bide i skyggen, så der kommer afmærkning fra tænderne.
    • Klip et hak i svedbåndet for hver studenterfest, hvor du har oplevet solen stå op.
    • Klip en firkant i huens svedbånd, hvis du har kysset med en for første gang.

Og vi kunne sådan set blive ved. Det vigtigste er, at du kun følger de regler, som du føler for og synes er sjove. Hvis du gerne vil bevare din studenterhue pæn og i god stand, er det såmænd en lige så god løsning.

Hvad skal du ønske dig? Inspiration til studentergaver

Vi kommer ikke udenom, at studentergaver også er en stor del af fejringen og studentertiden. Men hvad skal du dog ønske dig? Vi giver dig nedenfor nogle gode gaveidéer, som du kan lade dig inspirere af:

  • Et smukt studentersmykke, som du kan bære til minde om den lykkelige tid.
  • Et flot armbåndsur, som du kan tage med ind i ”voksenlivet”.
  • Ting og interiør til boligen, da du måske går med tankerne om at flytte hjemmefra snart.
  • Sociale oplevelser, som du kan udleve sammen med gavegiveren eller andre venner og familie.
  • Udstyr til din hobby og dine fritidsinteresser – hvad end det er gaming, ridning, cykling eller noget helt fjerde.
  • Udenlandsrejse eller naturoplevelse.
  • Sjove brætspil eller computerspil.
  • Gavekort til dine yndlingsbutikker.

Ja, listen er sådan set uudtømmelig, og du skal lave netop den ønskeseddel, der passer til dine behov.

Dit hoved har formodentlig været fyldt med eksaminer, læseplaner og lignende, men det er vigtigt at få sat gang i planlægningen af de kommende studenterfester og studenterkørslen. Derfor bør du hurtigst muligt få afklaret spørgsmål såsom:

  • Hvilke(n) type(r) studenterfest(er) vil du gerne have? Skal det være havefest eller indendørs? Familie- eller vennefest? Hvor mange gæster? Lejede lokaler eller hjemme i privaten? Og hvad med mad og drikke?
  • Hvilken type studenterkørsel vil du og kammeraterne helst have? Skal det være med den klassiske, blomstrede lastbil, bus eller et helt tredje køretøj? Hvilke musik-playlister skal I høre på turen? Hvordan skal køreruten se ud? Hvor spiser I på turen? Skal I køre over flere dage eller én dag? Hvor ender I henne, og hvilken fest skal afrunde turen?

Dette er bare et lille udpluk af de praktiske forhold, der er gode at få afklaret, hvis ikke du vil risikere, at de ønskede lokaler eller alle lastbiler til studenterkørslen er bookede. Det betaler sig at være ude i lidt godt tid, siger al erfaring.

Vi håber, at du har fået lidt god inspiration til at kaste dig ud i den dejlige studentertid. Husk at nyde det – og endnu engang stort tillykke med huen!

Artiklen er skrevet i samarbejde med Kenneth fra Byggeexpert.dk.