Det skal opleves i Svendborg!
Svendborg er en Fyns næststørste by, men det er også en skøn by med flotte naturoplevelser og charmerende gader rundt omkring i byen. Herunder kan du læse, hvad du ikke må gå glip af, næste gang du besøger Svendborg.
Hvorfor besøge Svendborg?
Svendborg er en charmerende gammel søfarts- og havneby ved det Sydfynske Øhav. Næst efter Odense er Svendborg den største by på Fyn. Byens midte er idyl med smalle gader, torve og gamle huse, ideelt til en hyggelig shoppetur og cafébesøg. Det er let at komme til denne perle i de Sydfynske, enten via motorvej eller med Svendborgbanen, der har endestation netop her. Svendborg ligger på en skrånende bakke, og herfra har du udsigt over Svendborgsund og hyggelige små-øer, som Ærø, Skarø og Drejø. Der er mange muligheder for spændende oplevelser i Svendborg og omegn, både kulinarisk, musikalsk, historisk, og ikke mindst i den sydfynske natur.
Se gode oplevelser nær Svendborg
reklame
Oplevelser i Svendborgs bymiljø
Der er mange veje at gå i Svendborg. Du kan både tage en tur i den middelalderlige bymidte, tage turen til havnearealer ved Frederiksø, gå ad Dronningemaen mod Nord eller mod Syd i villakvarteret i området ved Svendborgsundbroen.
Går du mod industrihavnen i Svendborg, vil du kunne følge med i skibstrafikken, hvor fragtskibe fra hele verden kommer forbi. Ud for Svendborg Havn finder du Frederiksø, som er forbundet til ‘Jessens Mole’ med en bro. Tidligere blev Frederiksø primært anvendt som værfthavn. Bådbyggeri og reparationer finder stadig sted, mens andre af øens produktionshaller i dag anvendes til andre formål. En gåtur i dette område giver både frisk havluft og den særlige stemning af havnemiljø. Tæt på både havn og bymidte ligger Christiansminde, hvor du kan gå langs vandet og nyde strandkanten og udsigten over Svendborgsund til den ene side og skovbrynet på den anden. Her er også legepladser og boldbaner.
Kulturoplevelser i Svendborg
Museer du kan besøge: Forsorgsmuseet i Svendborg er Danmarks bedst bevarede fattiggård. Her kan du opleve en side af historien, der ellers ikke så ofte vises frem. Museets udstillinger formidler viden om forsorgens historie, med fokus på de fortællinger, optegnelser og genstande, der findes fra børnehjem, alderdomshjem, arbejdsanstalter og fattiggårde.
Du kan også opleve en bygning, der fortæller en historie om livet i samfundets top. Anne Hvides Gård er den ældste bevarede, private bygning i Svendborg by. Den blev opført til Adelsfruen ved samme navn, i år 1560.
Naturama er for dig der er vild med dyr. Her finder du både oplevelser for børn, og formidling af forskning og viden om alverdens dyr. Her er også foredrag man kan deltage i.
Restauranter i Svendborg - Her kan du spise
Besøger du Svendborg, er adskillige restauranter værd at besøge. Der er alt, lige fra de typiske cafémenuer til traditionelle danske retter, fiskespecialiteter og moderne gourmetoplevelser. Jettes Diner er særligt kendt for, at servere formidable hjemmelavede burgere og sandwiches. Elsker du sushi, skal du besøge Sushi-stuen i Svendborg. Her serverer de sushi af høj kvalitet og også ad libitum.
Børsen betegner sig selv som en gastro-pub. Det vil sige, først og fremmest en traditionel pub, men en pub, hvor man også kan nyde god mad. Fra formiddagen serverer de lækre brunchmenuer, og derefter lette fristelser, sandwiches og salater.Senere på dagen står det på burgere, steaks, ribs med mere. Det særlige ved at spise på Børsen er, at maden ofte kan nydes sammen med en live musikoplevelse. Børsens indretning er også en bemærkning værd. Her finder du nemlig SS Martha-stuen, som enhver der holder af gamle danske film, vil finde fantastisk. Endelig er der Matador-stuen, hvor man kan se sportskampe på storskærm.
Broholm Restaurant indbyder sine gæster til gastronomisk forkælelse i pragtfulde lokaler i den gamle forpagterbolig ved Broholm Slot. Menuen her er baseret på lokale råvarer fra fynske leverandører. På Broholm skifter menukortet fra måned til måned, sådan at råvarerne er tilpasset sæsonen. Er du en af dem der elsker en god bøf med hjemmelavede fritter og bearnaise, er Broholm restaurants fredagsforkælelse lige noget for dig. Øland er stedet, hvor du kan nyde dagens ret af friske økologiske råvarer. Du kan også deltage i fællesspisninger, eller bestille mad ud af huset. Økologisk, sydfynsk og godt.
Restaurant Christiansminde er beliggende ved christiansminde strand, og byder på gastronomiske oplevelser inspireret af det nordiske køkken. God kvalitet og fokus på bæredygtighed er mærkesager for restauranten. Det er også muligt at overnatte på hotellet, hvor restauranten hører til. Her kan du også melde dig til ture, hvor du f.eks. kan komme på tur til en lokal vingård, eller du kan kombinere ophold og restaurantbesøg med aktuelle koncertoplevelser. Under Uret byder på brasserie og Cocktails. Ofte til toner og rytmer fra live musik.
Hvad kan man lave i Svendbord?
I de følgende afsnit har vi samlet en oversigt over spændende ting at lave i Svendborg. Byen er rig på på såvel naturoplevelser som et rigt kulturliv med gode musik og film oplevelser. Oplev derudover de imponerende flotte herregårde og slotte omkring byen. Svendborg er i det hele taget en meget alsidig by, hvor der er ting at opleve for enhver smag.
Hvis du selv er fra området har du måske allerede en god ide om, hvad du skal opleve. Er du turist i Svendborg er mulighederne dog endnu mere åbne, da du så ikke selv har ideer på forkant. Vi laver en mere udførlig gennemgang efterfølgende, men først så præsenterer vi en topliste over de bedste ting at lave i Svendborg i 2020. Corona har desværre lagt en dæmper på hvad man kan lave, men det vælger vi at se bort fra i vores top 5, da artiklen gerne skal være aktuel og nyttig, når vi kommer på den anden side af Corona og Ny Covid-19
Det skal siges at toplisten er subjektiv. Hvad der er mest spændende for nogle personer vil ikke være det for andre. Hvor nogle foretrækker eventyr og action, så er andre mere til en hyggelig sejltur eller måske et kroophold i Svendborg eller på Sydfyn.
Vores top 5 over aktiviteter og seværdigheder i Svendborg
- 1. Egeskov Slot – Et væld af oplevelser hvor man sagtens kan få en hel dag til at gå med spændende ting at lave.
- 2. Stranden ved Christiansminde – Lækker strand med ishus, minigolf og legepladser med mulighed for en hyggelig sejltur.
- 3. Øer i det sydfynske øhav – Tag på sejltur op oplev en af de mere spændende maritime aktiviter med sejltur til Tåsinge, Thurø, Ærø, Skarø og Strynø.
- 4. Valdemars slot – En anden slots seværdighed med herregård og forskellige aktiviteter.
- 5. Solnedgangstur med skonnerten Metai – En hyggelig og flot sejltur hvor du ser byen fra dens smukkeste side.
Der er ingen tvivl om at Svendborg er en spændende destination i Danmark med et væld af forskellige aktiviteter og oplevelser. Hvad er du til? Uanset hvilke type seværdigheder du søger, så kan du med stor sandsynlighed finde det i Svendborg eller omegn. Planlæg din tur til Svendborg i god tid, så du får udnyttet tiden. Overvej om du skal tage på en af byens oplevelsesture, hvor du ikke selv behøver at stå for planlægning.
Mangler du inspiration til hvad du eksempelvis skal foretage om aftenen, så søg online. Du kan også tjekke turist ressourcer som Visit Svendborg for at finde nærmere information om det lokale natteliv i Svendborg.
Naturoplevelser i Svendborg
Her kan du bade: Besøger du Svendborg i sommermånederne er badestrandene et tilløbsstykke. Særligt populær er strandene ved Christiansminde og ‘Smørmosen’. Begge steder er der ishus, minigolf og legepladser. Det er også muligt at ligge til som lystsejler. Lystsejlere kan finde 12 hyggelige steder, at lægge til i Svendborg og omegn. Både ved skov og strand og med adgang til bylivet. Øhavet har meget at byde på, både for de erfarne sejlere og de let øvede. Kunne du tænke dig at besøge en gammel charmerende fiskerihavn, skal du sætte kursen mod Lundeborg. Du kan også besøge det gamle færgehavn ved Vindeby, eller Troense, hvor du finder Søfartsmuseet.
Her kan du cykle: Er en naturskøn cykeltur med udsigt over vandet noget du synes om, kan du følge en cykelvenlig rute langs kyststrækningen nær Svendborg. Vil du nyde udsigten over Øhavet, kan du vælge, at starte din tur ved Egebjerg Mølle, der med sin placering 110 meter over havets overflade, giver dig udsyn over 55 små øer og holme. Herfra kan du fortsætte mod det fredede område Syltemade Ådal, hvor du kan trække cyklen igennem. Derefter kan igen stige på cyklen og fortsætte mod de rolige omgivelser ved ‘Ballen Havn’. Må det gerne være mere actionpræget, er mountainbikeløb muligvis det helt rigtige for dig. I Svendborg har du mulighed for at deltage i, eller blot overvære, MTB-løbet Bissen. Det bissede ved løbet er den 75 km lange kuperede strækning. Løbet finder sted St. Bededag.
Her kan du vandre: Måske har du hørt om Øhavsstien. Her kan du vandre i det bløde bakkede terræn formet af istidens gletchere og smeltevand. Udover den venlige natur, kan du her, i sommerhalvåret, finde vej-boder med lokale lækkerier, som jordbær og friske ærter.
Besøg slotte og herregårde i Svendborg
Egeskov Slot er kåret som årets slot, og bedste historiske bygning at besøge, i 2019. Her kan du komme ind og opleve slottets liv bag de 460 år gamle, tykke mure. Et besøg på Egeskov Slot byder bl.a. på verdens mest bemærkelsesværdige dukkehus, udstilling med H.C.Andersens papirklip, legetøjsudstilling og udstilling om slottets husholdning gennem tiden. Samt en ganske særlig ‘træmand’ på loftet.
I slottets park er der også et væld af oplevelser i vente for folk i alle aldre. Selve parken har en lang historie og holdes på et højt niveau. Haven har vundet adskillige priser, og er internationalt anerkendt. Blandt skønne gamle træer, blomster og buske finder du en udfordrende labyrint, samt gamle bygninger med ‘Grev Draculas krypt’, købmandsmuseum, veteranmuseum, falch-museum og grevens eget galleri. Samtidig er der for vovehalse, tree-top-walk og for de barnlige sjæle en hel legeskov. I løbet af året afholdes der forskellige events. Som noget nyt, kan man også deltage i et ‘mysterie’ ved at hente en særlig app.
Nær ved Egeskov Slot, finder du den historiske Egeskov Mølle. Der har været mølledrift i 500 år netop her, og den nuværende mølle maler faktisk stadig mel, som endda er godkendt af fødevarestyrelsen. Møllen er landskendt fordi den var motiv på 10-krone-sedler i en årrække.
På Valdemars Slot kan du besøge herregårdens gemakker og museet for ‘Jagt og Trofæer’. Her er også minigolf, restaurant, og badestrand, og så er der i sommerhalvåret en hel del koncerter og messer i parken.
Museum for lystsejlads er også oplagt at besøge som gæst i Havnebyen Svendborg. Her kan du se omkring 40 fartøjer og blive klogere på de sidste 150 års lystsejlads-historie.
Gå ikke glip af byens film og musikoplevelser
Her kan du tage på Teaterture: Baggårdteatret i Svendborg er et mindre egnsteater med store ambitioner og spændende forestillinger. Teatret byder på samtidsrelevante forestillinger for både børn, unge og voksne. Tager du en tur i Baggårdteatret i Svendborg, kan du kombinere oplevelsen med at spise en ‘Baggårdsdish’ eller kaffe og kage.
Her kan du få filmoplevelser: Hvert år i august måned uddeles filmprisen Svend, ved en storslået filmfestival i Svendborg. Her kåres de bedste film og skuespillere. Der er også arrangeret særlige filmfestival-indslag for børn i Krøyers Have. Du kan også nyde et biografbesøg i den charmerende biograf Scala. Her er alt, hvad man normalt finder i en biograf, og et stort og varieret udvalg af film.
Musikoplevelser: Svendborg er kendt for at byde på mere end 700 live-koncerter årligt. Alt lige fra store anerkendte kunstnere til lokale bands, er at finde på de lokale scener og spillesteder. Det er altså stort set muligt, at nyde en aften ude, med festlig live musik, hver dag året rundt. Kan du lide at lytte til opera, kan du, fra og med i år, deltage i en operafestival. Det er let tilgængelige opera, der satses på, og Ollerup Efterskole lægger lokaler til begivenheden, når Aarhus Sommeropera giver gæsteoptræden i det sydfynske.
Svendborg byder også på en festival for jazz, kaldet Harders Jazz festival. I slutningen af juni måned kan man, i Svendborgs gader og stræder, høre et væld af live musik i jazz-genren. I samme periode afholdes arrangementet Kulinariske Sydfyns Fødevaremarked. Så der mange gode grunde, til at lægge turen forbi Svendborg.
På Egeskov Slot kan du sidst i maj tage til festivalen Heartland. Her kan du høre et program af populær og varieret musik med både udenlandske og danske kunstnere. Festivalen byder også på spændende samtidskunst, gode madoplevelser med lokalt producerede råvarer og spændende talere. Music, Talks, Art and Food er omdrejningspunktet for festivalen i den smukke have.
Litteraturoplevelser: ‘Brecht-festival’ er for noget ganske særligt for Svendborg. Den tyske digter og dramatiker Bertolt Brecht boede i en årrække i det sydfynske, og derfor hylder Svendborg netop denne digter.
Tag på opdagelse i det sydfynske øhav
Tager du til Svendborg, er det oplagt, også at besøge de omkringliggende øer. Thurø, Tåsinge, Ærø, Skarø og Strynø.
På Tåsinge kan du nyde idyllen med bindingsværkshuse og herregårdsstemning. Du kan også besøge det historiske gravsted for Elvira Madigan og Sixten Sparre ved Bregninge Kirke. På Thurø kan du udover den smukke natur og hyggelige ø-stemning, se nærmere på Rolf Krake-stenen, der har en lidt sjov historie. Du kan også begive dig i retning af Thurø Østerskov, hvor du finder ‘Ellen Marsvins tjørne’.
Med færge kan du tage til Ærø og besøge de hyggelige byer Marstal og Ærøskøbing. Er du historisk interesseret, er der også adskillige fortidsminder, langdysser, gravhøje og en jættestue du kan opleve her. Skarø er en ganske lille ø med få fastboende. Alligevel byder øen på et røgeri, egen isproduktion, spisesteder og kunsthåndværk. Her er også lystbådehavn og en fin legeplads. Tager du den lille færge mod Hjortø venter der dig naturoplevelser med børnevenlige badestrande og et spændende dyreliv. Kunne du tænke dig, at overnatte, er her også en teltplads.
På Drejø kan du også vælge, at overnatte. Her er både mulighed for indkvartering i hytter, lejligheder eller hus. Nyder du en cykeltur, er Drejø lige noget for dig. Strynø er øen, hvor du kan tage et spil petanque, gå på oplevelse i det lavvandede område, eller prøve at sejle i smakkejolle ved ‘Øhavets Smakke- og naturcenter’.
Få en god aften i byen i Svendborgs natteliv
I Svendborg findes der mange stemningsfulde steder, at besøge, hvis du ønsker en aften ude. Du kan blandt andet tage en tur på Arne B, der er en pub, hvor du møder et bredt publikum og masser af live musik. Der serveres cocktails og øl med mere, til toner fra rock, pop, jazz eller bluesmusik.
Diskoteket Den blå gård er stedet, hvis du vil danse. Her kan du også høre live musik og opleve kendte danske DJ’s.
Kammerateriet er stedet, hvor du kan få oplevelser lidt ud over det sædvanlige. Her er der alt lige fra Tartelet-festival og Oktoberfest til akustiske koncerter og meget mere. Giant Steps er et velbesøgt og attraktivt spillested i Svendborg, hvor du i løbet af året kan høre koncerter med jazz og verdensmusik. Både danske og internationale musikere kan du få fornøjelsen af, ved et besøg ved ‘Giant Steps’.
Der er nok at se, lytte til og give sig i kast med i Svendborg og omegn. Både naturen og det kulturelle liv byder på mange spændende og uforglemmelige oplevelser. Sydfyn er bestemt et besøg værd, eller flere.
Spændende naturoplevelser ved vandet
Her kan du dykke: I 2014 blev den gamle færge M/F Ærøsund sænket 550 meter, ud for Ballen Havn, nær Svendborg. Den gamle færge skal udgøre et dykkerspot og skabe et kunstigt rev i Øhavet. Vraget ligger på en dybde af 6-19 meter, og du kan faktisk komme ind i selve vraget. Dette dykkerspot er for erfarne dykkere. Du har også mulighed for, at få en guidet tur. Er du mere til stranddyk end vragdyk, er det også muligt at dykke ved Thurø-dæmningen i Svendborgsund. Her er dybden 4-6 meter, og her er et væld af arter, der trives i strømfyldt vand.
Her kan du fiske: Der er mange gode steder, hvis du har lyst til at give dig i kast med lystfiskeri. F.eks. ved Siø Dæmningen på vej mod Langeland. Her er der gode muligheder for at fange hornfisk i maj-juni måned. Der er også gode muligheder for at få en havørred med hjem. Besøger du Svendborg i foråret eller i vinterhalvåret, er Vornæs et godt sted at fiske.
Her kan du få oplevelser på vandet: Kitesurfing og windsurfing er området ved Svendborgsund velegnet til. Både for begyndere og øvede. Stranden ved Skårupøre eller Lehnskov Strand nær Rantzausminde er steder både windsurfere og kitesurfere er velkomne til at benytte.
Er du kajakroer, eller overvejer du at tage et kursus for at lære at ro i kajak, er Svendborg et godt sted at tage til. De smukke områder ved kysten nær Svendborg er velegnede til kajakroning, og ved Svendborg Kajakklub er det muligt, at henvende sig, for at få et kursus i kajakroning.
Er du mere ude efter en romantisk oplevelse på vandet, kan du tage på ‘Solnedgangstur’ med Skonnerten Metai perioden juni-august. Her kan du tage madkurv med. Det er muligt at købe drikkevarer ombord.
Du kan også overnatte i det fri i luksuriøse shelters i det sydfynske. Shelterne kan reserveres i forvejen, så du er sikret der er plads. De kan anvendes hele året, da de kan lukkes. En gåtur i Svendborgs bymidte byder på smalle, snoede gader, herlige bindingsværkshuse og gamle bevaringsværdige bygninger. Her er der ren købstads-idyl, god tid og fokus på det gode liv. I Svendborg er der også et rigt forretningsliv, samt mange markeder og events i årets løb. En gåtur gennem byen kan både byde på shopping og arkitektur, der betegnes som kulturarv.
Søg inspiration hos Visit Svendborg og andre guides
Der findes en række sider med turistinformation, som du kan udnytte, når du skal besøge on flot by som Svendborg. Den mest oplagte og specifikke er naturligvis Visit Svendborg. Du kommer til visit Svendborg ved at klikke her. Der er dog også andre mere bredt funderede omkring Fyn og Sydfyn.
Visit Sydfyn er næste gode bud, hvor du kan finde nyttig turistinformation omkring Svendborg og andre byer på Sydfyn. Hvis dit ophold varer flere dage, og du har mod på at udforske mere af Fyn, så kan du holde dig opdateret på Visit Fyn. Når man alligevel er på Fyn er der mange der også vælger at tage til Odense, som er den største by på Fyn og Danmarks 4. største by.
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Stig Pedersen fra Plantecenter Fyn.