Årets store shopping dag er på vej. Du tænker måske ikke selv så meget på det endnu, men butikkerne rundt omkring i hele landet er allerede ved at gøre klar til Black Friday 2020. Det er dagen, hvor butikker og webshops kæmper om at præsentere de bedste tilbud for sine kunder.
Hvis du vil være sikker på at spare penge, så er det en god ide at begynde at forberede dig allerede nu. Hvad nu hvis det black friday tilbud du finder, slet ikke er et vildt tilbud, når det kommer til stykket?
Tilbuddet er ikke altid så godt som det lyder
De sidste par år har vist at nogle butikker er vel kreative, når det kommer til de gode black friday tilbud. Det er i flere tilfælde blevet afsløret, hvordan butikker sætter prisen op i en periode frem til black friday for så – indenfor lovens rammer – at kunne sætte prisen “ned” til normalt niveau og kalde det et black friday slagtilbud.
Et eksempel kan være en cykel der normalt koster 5.000 kr. uden at være på tilbud. Tre måneder før Black Friday sætter butikken så normalprisen på cyklen op til 7.500. kr. Endelig kommer den store dag. Nu reklamerer butikken med at du som fantastisk black friday tilbud kan købe prisen til kun 5.000 kr. Spar 30%! Det virker ret manipulerende, men butikken må faktisk gerne, så længe prisen i en vis periode op til tilbuddet har været solgt til den højere normalpris.
Hvordan beskytter du dig så mod denne slags fælder? Det ser vi nærmere på i næste afsnit.
Skriv prisen ned i god tid eller tjek prissammenligningssider
Den ene måde at gardere sig på er, at udse sig hvilke ting man gerne vil købe til black friday i god tid. Det kunne være ide. Skriv priserne på produktet ned hos forskellige forhandlere. Når vi når frem til black friday kan du så tjekke, om der reelt er tale om en prisnedsættelse, eller om prisen bare har været holdt kunstigt højt for at kunne sætte den ned til normalt niveau og kalde det et black friday tilbud. Det er selvfølgelig langt fra alle der ved så lang tid før, hvad de lige vil købe på dagen.
Heldigvis er der en anden mulighed. Prissammenligningstjenesten Pricerunner har en funktion, hvor du kan se historisk prisudvikling på et bestemt produkt. Her kan du tjekke, om prisen har været hævet op til, eller der reelt er tale om et godt tilbud – målt i forhold til besparelse fra det normale prisniveau.
Black Friday er en god dag at spare mange penge, men som du kan se her i artiklen kan det sagtens betale sig at være forberedt.
Store slagtilbud eller mindre generelle rabatter
Black Friday tilbud kan overordnet set inddeles i to kategorier. Den ene kategori er de store slagtilbud, hvor der er få modeller af en vare til salg og ofte kan der være lang kø foran butikkerne. Elektronik-giganter som Elgiganten og Power er gode eksempler på butikker der primært bruger denne strategi.
Den anden kategori er hvor rabatten er mindre, men til gengæld kan du så typisk få rabatten på hele sortimentet eller en stor del af det. En del webshops og mindre detailbutikker bruger denne strategi. Den gør det nemmere for butikken at administrere, og samtidig tjener butikken typisk stadig fint på handlerne. Rabatniveauet her kan typisk ligge omkring 20%.
Som forbruger er den sidste type tilbud den, hvor du er mest sikker på ikke at blive snydt. Den generelle rabat er i forhold til vejledende priser, og der er ingen butikker eller webshops der vil ulejlige sig med prismanipulation, når det vil skulle omfatte alle varer.
Hvad du vælger er naturligvis op til dig. Det er en stor dag for forbrugere, og hvis du bruger din sunde fornuft kan du komme til at gøre en rigtig god handel og potentielt spare tusindvis af kroner.