Bungee Jump - Hvis du elsker adrenalin og vilde oplevelser
Måske har du aldrig prøvet bungee jumping før, og du ved knapt nok, hvad det er. Måske har du prøvet et bungee jump en enkelt gang eller mange gange, og leder nu efter vildere måder, som du kan optimere din oplevelse på. Lige meget hvad, så kan du få noget ud af at læse med her.
Som så meget andet er det fede ved bungee jump, at der her er tale om en sport, der virkelig får adrenalinen op at pumpe. Når adrenalinen udløses i vores krop, giver det en kæmpe følelse af spænding, eufori og uovervindelighed. En følelse, som det er svært ikke at jagte.
Om bungee jumping generelt
Hvordan man bungy jumper og under hvilke forhold kan variere rigtig meget fra sted til sted. Det er således ikke sikkert, at en bungee jump-oplevelse vil være det samme i Bolivia, som den vil i New Zealand. Men det grundlæggende koncept er altid det samme.
Prøv bungyjump fra skilift i Letland
reklame
Når man bungy jumper hægtes man fast for enden af en elastisk snor. Snoren er fastgjort til et punkt højt oppe, som man springer ud fra. Når man når enden af den elastiske snor, stopper ens fald ikke. Elasticiteten gør derimod, at man hopper op og ned nogle gange, før man hænger stille.
Her kan man bungee jumpe
Det er langt fra alle steder i verden, hvor det er muligt at bungee jumpe. Tit er bungy jumping en turistattraktion, og derfor eksisterer det hyppigst i de områder, hvor der er mange rygsækrejsende. Det er typisk steder som Latinamerika, nogle asiatiske lande samt Australien og New Zealand.
Mange kan godt lide, at man bungy jumper fra en naturlig højde. Det kan for eksempel være i form af en høj klippekant, en bjergskråning eller et vandfaldsområde. Derfor er bungy jumping særligt populært i de områder, hvor disse findes i naturen.
Hvad koster et bungee jump?
Det koster selvfølgelig penge at bungy jumpe. Som med de fleste andre former for ekstremsport er det typisk sådan, at bungy jumping faktisk koster ret mange penge. Det skyldes ikke, at udbyderne prøver at tjene kassen på det. Det skyldes det store besvær, som man har, når man driver et bungee jumping sted.
For det første er der de fysiske rammer. Man skal bygge en rampe, der er sikker og nem at hoppe ud fra. Man skal købe alt udstyret, hvilket involverer snor, seler, lift og meget andet. Og så skal man hele tiden kunne holde et meget højt sikkerhedsniveau. Vil man gerne bungy jumpe på ferien, kan man derfor med fordel spare lidt sammen til det.
Hvordan bungee jumper man?
Hvordan springet præcist kommer til at foregå, er ret så afhængigt af det enkelte sted og de enkelte instruktører. Det kommer også an på, hvor meget man selv tør, og hvor erfaren man er inden for netop bungy jumping.
Det normale spring foregår sådan, at man tager et helt normalt hovedspring. På den måde ”lander” man blødest. Men man kan også hoppe således, at man laver et omvendt hovedspring, eller måske prøver at slå en saltomortale i luften. Det aftaler man internt med sin instruktør.
Hvorfor virker det?
Der er mange mennesker, som er enormt bange, når de skal prøve et bungee jump for første gang. En af grundene til dette er, at det er imod den menneskelige natur at kaste os ud i et frit fald.
Vores hjerne ved, at det ikke burde kunne lade sig gøre. Derfor stritter alt på os, når vi gør det. Men det er netop også derfor, at det giver så stort et adrenalinsus. De fleste, som har prøvet det, kan dokumentere, at man kan ride på følelsen i mange timer bagefter.
Hvad med sikkerheden?
Som udgangspunkt er der ikke noget farligt ved at bungy jumpe. Det kan virke selvmodsigende, når man tænker på, hvor meget ens krop stritter imod konceptet. Men bungee jumping er som de fleste andre former for ekstremsport; der er en risiko, men denne risiko er ikke stor.
En god idé kan være at tænke over, at man vælger et bungee jump sted, hvor sikkerheden er i top. Typisk kan man gå ind og læse om virksomheden, anmeldelser og beskrivelser på nettet, inden man booker sin tid. Tager man sine forholdsregler, burde alt være i den fineste orden.
Kombo af frit fald og trampolin-effekt
Det er det faktum, at man ikke bare hoppe ned fra en stor højde, man at man bouncer op og ned, der gør bungee jump så genialt. Det betyder også, at man kan hoppe fra en langt større højde end ellers.
Og kombinationen af det lange, frie fald og følelsen af at hoppe op og ned i luften giver et sug i maven af de helt store proportioner. Når man først har prøvet at bungy jumpe én gang, stopper man derfor sjældent igen.
Når bungee jumping bliver kedeligt
Denne overskrift er sat ret meget på spidsen, for selvom vi mennesker kan vænne os til meget, så er det usandsynligt, at vi nogen sinde kommer til at vænne os til noget så ekstremt som bungy jumping. Der er dog ikke meget, der kan erstatte det vilde sug i maven, man får første gang, men prøver noget nyt og skræmmende.
Det mister man efter de første par gange, hvor man har prøvet bungy jumping. Herefter kender man rutinen så godt, at adrenalinen måske ikke virker lige så effektiv som de første gange. Og derfor kan det for de allermest vilde godt blive lidt kedeligt.
Andre former for bungy jumping
Bungy jumping i sig selv er en simpel sport. Det er svært at variere den for meget uden at skulle slække på sikkerheden. Men derfor kan man stadig godt opsøge specifikke steder, hvor man kan få en endnu vildere oplevelse end normalt.
Her handler det for det meste om selve lokationen, som man springer fra. Naturen, konstruktionen eller andre forhold kan nemlig betyde, at oplevelsen bliver endnu mere ekstremt end ellers. Som et eksempel kan nævnes bungy jump over vand, hvor man nogen steder kan komme ned og dyppe ansigtet under hoppet.
Andre former for ekstremsport
Bungee jump er en sand klassiker og en sikker vinder, når det kommer til at få et adrenalinkick på sin rejse. Men der er også mange andre muligheder, som man kan supplere sin hoppeoplevelse med. Disse finder man tit i de samme områder, hvor man også finder bungee jumping.
Et eksempel på sådanne aktiviteter kunne for eksempel være en tur i svævefly. Det er en endnu mere kostelig aktivitet end bungee jumping, men her er der altså også garanteret adrenalin på alle parametre. En mulighed er også rappelling eller svævebane.
Tag billeder og video
At bungee jumpe er en vild oplevelse, og det er ikke noget, som man gør hver dag. Derfor er det vigtigt, at man husker at dokumentere det. Mange steder kan man få et kamera på hjelmen, så hele hoppet bliver filmet fra ens egen synsvinkel.
Men man kan også bede venner eller ansatte om at tage billeder eller video under processen. Det er noget, som er vildt sjovt at vise venner eller familie efterfølgende. Det er også et evigt minde, som man kan tage frem, når man er tilbage til en grå og trist hverdag.
Denne artikel er lavet i samarbejde med Webhotelsoversigt.dk.