Tinderbox Festival - 3 dages forrygende fest i Tusindårsskoven
Første Tinderbox festival blev afholdt i 2015, og dermed er festivalen blandt de yngste af de store danske festivaler. På trods af den unge alder har Tinderbox dog allerede etableret sig som et af højdepunkterne i den danske festivalsæson.
Tinderbox: En festival i Tusindårsskoven
Sommermånederne er for mange en tid, der er lig med at gå på festival. I Danmark har der været en eksplosiv vækst i antallet af festivaler. Faktisk kan vi herhjemme prale med at være et af de europæiske lande, der afholder flest festivaler målt ud fra landets indbyggertal.
I løbet af sommeren herhjemme har du både mulighed for at besøge festivaller med flere årtier på bagen og festivaller, der er forholdsvist unge. Ét relativt nyt skud på den danske festival-stamme er Tinderbox. Tinderbox bliver holdt i Odense midt i Tusindårsskoven.
Det lyder smukt, idyllisk og charmerende. Det er det også. Og med kombinationen af smuk natur, glade mennesker, kolde fadøl og ikke mindst musik i verdensklasse bliver danskerne inviteret til en kæmpe sommerfest, de sent vil glemme.
Tinderbox’ erfarne samarbejdspartnere
Foruden at være et partnerskab mellem kommunen, erhvervslivet og offentlige institutioner i Odense er en række andre erfarne samarbejdspartner indblandet i Tinderbox’ succes. Tinderbox bliver arrangeret af Tinderbox Entertainment, som eksempelvis også står bag intet mindre end Northside-festivallen, der hører til det aarhusianske.
Derudover samarbejder Tinderbox med TV 2 Danmark, Tuborg og forskellige radiostationer. Alt sammen for at kunne tilbyde de flere tusinde gæster en uforglemmelig sommeroplevelse.
Tinderbox bidrager til Odenses kulturliv
I 2014 blev Odense&Co etableret. Dets formål er at skabe en relation mellem Odense Kommune, offentlige institutioner og erhvervslivet. Partnerskabet mellem de forskellige institutioner skal sammen facilitere og arrangere unikke events. Events, der er værdiskabende for Odenses erhvervsliv og ikke mindst for de fynske borgere. Tinderbox er resultatet af det tætte samarbejde og bliver betragtet som et kulturelt fyrtårn. Den første Tinderbox Festival blev afholdt i 2015 og er blevet en musikfestival, som danskere, men også mange udenlandske gæster har besøgt hvert år siden. I 2015 var der cirka 22.000 glade deltagende gæster. Siden da er det kun gået en vej med antal besøgende – og det er op.
Hvorfor navnet Tinderbox til en festival i Odense?
Det er ingen hemmelighed, at Odense er stolte over at være H. C. Andersens hjemby. Går du en tur i Odense, støder du på det anerkendte forfatternavn og de utallige kendte eventyr overalt. Derfor er det heller ikke tilfældigt, at Tinderbox har fået dette navn. Tinderbox betyder ’fyrtøj’ på dansk. Netop ’Fyrtøjet’ et navnet på et af de fest populære H. C. Andersen-eventyr. Festivallens navn går derfor godt i spænd med Odense Kommunens mission om, at byen skal brande og udvise stolthed over for H. C. Andersens betydning for danske børn såvel som børn i hele verden.
Foruden at være et partnerskab mellem kommunen, erhvervslivet og offentlige institutioner i Odense er en række andre erfarne samarbejdspartner indblandet i Tinderbox’ succes. Tinderbox bliver arrangeret af Tinderbox Entertainment, som eksempelvis også står bag intet mindre end Northside-festivallen, der hører til det aarhusianske.
Hvornår afholdes Tinderbox?
Tinderbox bliver ligesom langt de fleste andre musikfestivaller herhjemme afholdt om sommeren. Nærmere præcist har der været tradition for, at Tinderbox er blevet afholdt den sidste weekend i juni. I 2015 startede festivallen om fredagen, og de sidste kunstnere gik på scenen om søndagen.
Allerede året efter – i 2016 – valgte arrangørerne at flytte spilledagene. Det vil sige, at festivallen foregik fra torsdag til lørdag, og sådan har det også været de efterfølgende år. Det betyder, at du kan forlænge din weekend og nyde god musik fra torsdag til lørdag og indhente den tabte søvn om søndagen, inden hverdagen igen kalder mandag morgen.
Udvid din musik-horisont på Tinderbox
Der skal ikke være tvivl om, at ambitionerne med Tinderbox har været tårnhøje fra den spædestart i 2014 og den allerførste festival i 2015.
Tinderbox skal være en musikfestival, der kan tiltrække ikke kun danske gæster, men gæster fra hele Europa. Derfor bliver der også satset stort på at hente internationale musikstjerner til festivallen. Derudover vil du som gæst opleve, at der er musik for enhver smag.
Du kan høre navne du kender, men du vil helt sikker også blive præsenteret for en række nye navne. Tinderbox er altså et godt sted at tage hen, hvis du trænger til at få udvidet din musik-horisont.
Derudover samarbejder Tinderbox med TV 2 Danmark, Tuborg og forskellige radiostationer. Alt sammen for at kunne tilbyde de flere tusinde gæster en uforglemmelig sommeroplevelse.
Hvem har spillet på Tinderbox?
Det allerførste line-up i 2015 talte blandt andet D-A-D, Robbie Williams, Lars H.U.G., Calvin Harris og The Cardigans. Den lokale stjerne, MØ, der har fået international succes, gæstede også Tinderbox tilbage i 2015 og vendte tilbage på festivallen i 2017. De efterfølgende år har Tinderbox haft æren af at kunne præsentere andre danske stjerner såsom Dizzy Mizz Lizzy, The Minds of 99, Thomas Helmig, Lukas Graham, Phlake, Tina Dickow og Nik & Jay. Ikke nok med de mange musiknavne herhjemme fra har Tinderbox også spillet op til fest i Tusindårsskoven med internationale hitmagere som David Guetta, Sean Peaul, Kygo og Bastille. Rekordholderne for at spillet flest gange på Tinderbox er TooManyLeftHands med hele fire besøg, mens både Lukas Graham, MØ, D-A-D, Dirty South og Phlake har ladet deres musik sprede sig i det odenseanske to gange.
Hvem spiller på Tinderbox i 2019?
Tinderbox har naturligvis i sinde at tilbyde sine gæster musik i en international kaliber igen i 2019. I løbet af de seneste måneder har arrangørerne bag festivallen med jævne mellemrum offentliggjort, hvilke navne både danske og udenlandske gæster kan se frem til at høre. Programmet bærer atter præg af, at flere forskellige genrer er repræsenteret. Det betyder, at der både er musik for de festglade og dem, der trænger til slappe af til tonerne af god musik. Af danske navne har Tinderbox offentliggjort Lydmor, The Minds of 99, Suspekt og den danske DJ Martin Jensen. Yderligere kommer Phlake til at spille i Tusindårsskoven for tredje gang. Udover danske navne i særklasse er en række europæiske og andre internationale verdensstjerner på programmet. Det gælder blandt andre Miley Cyrus, Macklemore, Kriss Kross Amsterdam, Faustix og Sigrid.
Flere scener med musik i særklasse
Tager du på Tinderbox, er der ikke blot én scene du kan høre musik fra. Festivallen tæller hele tre scener, der går under navnene ’rød’, ’blå’ og ’gul’. Derudover finder du ved Odense Friluftsbad Magicbox. Magicbox er en imponerende og dekoreret scene, hvor der spilles elektronisk musik. Inde midt i skoven bliver der således spillet op til en enorm fest med flere tusinde gæster i godt humør. Magicbox indeholder alt, der har med festhumør, udklædning og body-art at gøre og ikke mindst en stor kærlighed for musik indenfor de elektroniske genrer.
Partout-billetter og dagsbilletter
Der er ingen tvivl om, at der bliver spillet op til et brag af en fest hvert år i Tusindårsskoven. Siden 2016 er partout-billetterne, der giver dig adgang til alle dage på festivallen, blevet revet væk. Det, at festivallen er blevet så populær, har også medført, at festivallen fra år til år har haft sat flere billetter til salg og dermed inviteret flere med til den enorme fest midt i den idylliske skov. Udover at købe en partout-billet har du mulighed for at købe billet til én dag. Passer det ikke ind i kalenderen med en forlænget weekend, eller vil du bare gerne høre din favoritkunstner? Så kan du få fingre i en billet, der giver dig adgang til festivalpladsen den pågældende dag. Derudover kan du købe en række forskellige tilvalg. Det gælder blandt andet VIP, parkeringsbilletter og overnatningsbilletter.
Overnatningsmuligheder under festivalen
Du har formentligt set billeder på fjernsynet fra festivalpladser, der bugner med mere eller mindre ødelagte telte. Dette syn bliver du ikke mødt med på Tinderbox. Her er der ikke overnatningsmuligheder på selve pladsen, men der er rig mulighed for at få en god nattesøvn et andet sted i byen. Det gælder både Airbnb, diverse campingpladser og hostels. Foretrækker du mere luksuriøse omgivelser, kan du nemt finde et hotel at overnatte på i Odense by. Som nævnt ovenfor har du mulighed for at tilkøbe en overnatningsbillet. Det betyder imidlertid ikke, at du får mulighed for at sove på festivalpladsen. Derimod indbefatter det, at du er sikret en overnatningsplads ved Fyens Væddeløbsbane.
Få stillet sulten og tørsten
Selvom du primært kommer på Tinderbox for musikkens skyld, skal du naturligvis ikke gå sulten rundt. I Tusindårsskoven vil du støde på en række forskellige madboder. Her vil du kunne få stillet sulten og tørsten med alt lige fra hotdogs og en kold øl til sunde salater og farverige drinks. Har du allergener eller andre særlige behov i forhold til kost, så har Tinderbox også dette for øje. Blandt de mange boder kan du finde både glutenfri og veganske retter.
Download Tinderbox’ app
Når du begiver dig rundt på en festivalplads, kan det af og til være svært at finde rundt. Især hvis der er drukket en eller to øl for meget. Tinderbox har lanceret deres egen app, som har til formål at guide dig under hele festivallen. I app’en får du det fulde overblik over, hvem der spiller, hvad tid kunstneren spiller og på hvilken scene. Yderligere kan du finde al information om madboder, overnatning, kundeservice og alt derimellem.
Artiklen er skrevet i samarbejde med Henrik fra Kondition.dk.